Expositie Vincent van der Geest

Morres uitgelicht

Geplaatst op 11 september 2020.

Expositie Vincent van der Geest

Vincent van der Geest is sinds 2007 werkzaam als ontwerper van motion graphics en als grafisch ontwerper voor zijn eigen bedrijf Fin Design. En sedert een paar jaar maakt hij ook kunst, met dezelfde computertechniek. De kunstenaar maakt digitaal geconstrueerde afbeeldingen, met behulp van een 3D-ontwerpprogramma. De kunstwerken worden afgedrukt op dibond (aluminium) met plexiglas. Vincent’s eerste serie kunstwerken was getiteld USELESS en was een zoektocht naar het nutteloze. En daarna volgden drie landschappen, SOMEWHERES, en een serie hoofden, HEADS. En dit jaar zal zijn werk bestaan uit een reeks naakten; vier vrouwenfiguren die een kruising zijn tussen kwetsbaarheid en kracht. 

De kunstenaar speelt met verschillende elementen. De naakten verwijzen ook naar het huidige tijdsbeeld van het ideale vrouwelijke lichaam en openen een discussie over wanneer een geïdealiseerd vrouwelijk lichaam vreemd of seksistisch wordt.

De stijl van Vincent van der Geest is strak; de kunstenaar probeert tot de essentie te komen door dingen weg te laten. Met een computer kan eigenlijk alles. De vraag is dus juist, wat doe je er niet mee? De beslissingen met een computer zijn bovendien nooit definitief, anders dan bij de traditionele kunstvormen. Vincent is daardoor altijd bezig met het proces van elementen toevoegen en verwijderen. Hij is onder de indruk van de eindeloze hoeveelheid beelden die in onze maatschappij zijn en is op zoek naar wat er nog niet is. ‘Ik probeer nieuwe beelden te maken’ zegt de kunstenaar. Toch werkt ook hij in een traditie. Hij merkt op dat hij met zijn werk, onbewust, de belangrijke categorieën in de kunst heeft afgewerkt; na het stilleven, het landschap en het portret is het nu dus tijd voor het vrouwelijke naakt.

Navigeer naar