Mixen en matchen: zo combineer je stijlen

Blog

Geplaatst op 29 juni 2021.

Ga je verhuizen, verbouwen of heb je gewoon zin in iets nieuws? Een écht bijzonder interieur ontstaat wanneer je verschillende woonstijlen met elkaar combineert. Zo zie je straks jouw eigen persoonlijkheid terug in huis. Maar wat past er nou precies bij elkaar? Omdat mixen en matchen spannend kan zijn, gaan de meeste mensen voor veilig. Zonde, vinden wij! Met onze tips maak je van jouw interieur een uniek, maar harmonieus geheel. 

 

Experimenteer met je eigen stijl

De kunst is dus om je eigen persoonlijkheid in je interieur te laten terugkomen. Dus ga eens bij jezelf na: wat vind jij nou echt mooi? Let wel op: elke interieurstijl heeft z’n eigen ingrediënten en sommige stijlen gaan beter samen dan anderen. Zo past hotel chique perfect bij landelijk. Of kun je de Scandinavische stijl heel mooi combineren met industrieel, of juist vintage. En ben jij een echte designliefhebber? Zoek dan eens de match op met landelijk of klassiek. Combineer en naar hartelust op los, zolang je maar zorgt voor balans.

 

Kies je kleurenpalet

Kleur is heel bepalend in huis. Ga je voor een veilige kleurencombinatie, of verras je juist met bonte eyecatchers? Waar je ook voor gaat: het is in ieder geval belangrijk om niet te veel verschillende kleuren in je interieur te gebruiken. Kies daarom een palet van 3 of 4 kleuren. Combineer tinten uit hetzelfde kleurenpalet voor diepte, of durf voor een statementkleur te gaan die er echt uitspringt. Wat dacht je van een knalkleur in een rustig Scandinavisch interieur bijvoorbeeld? Of kies juist kleuren die bij elkaar aansluiten, maar varieer erop los met materialen. 

 

Mix met materialen

Een scala aan structuren brengt je huis tot leven en geeft het geheel diepte. Wat dacht je bijvoorbeeld van een strakke, leren bank met grof gebreide kussens? Een glazen tafeltje naast rijke, velours gordijnen? Of een vintage stoel met gloednieuwe moderne meubelstukken? Hoe meer lagen je aanbrengt, hoe interessanter het wordt. De eetkamer is een ultieme plek om te mixen en matchen. Creëer bijvoorbeeld een bijzondere eethoek met een unieke verzameling aan eetkamerstoelen

 

Verras met vormen

Vorm is van grote invloed op de samenhang. Stem de contouren van je meubels en accessoires daarom op elkaar af, maar zorg ook voor genoeg variatie. Heb je een strak gevormde hoekbank? Zet daar dan eens een paar ronde salontafeltjes tegenover. Of heb je een groot, rechthoekig kleed dat de meubels uit je zithoek met elkaar verbindt? Kies dan een ronde poef als tegenhanger. En experimenteer eindeloos met accessoires: maak een stilleven op je dressoir van vazen, tafellampen en planten of een collage aan je muur van verschillende lijstjes en spiegels bijvoorbeeld.

Prints en patronen

Mag het van jou wel een onsje meer zijn? Probeer dan eens wat prints voor je huis doen: rond en retro, uit juist strak en modern. Dit kan subtiel met wisselbare objecten zoals beddengoed, handdoeken of prints aan de muur, maar je kunt ook uitpakken met een bont behang of verrassend vloerkleed. Wedden dat dit voor een jaloersmakend geheel zorgt? Het sleutelwoord is balans en eenheid.

 

Speel met stoelen

Heb jij er weleens aan gedacht om verschillende stoelen aan je eettafel te schuiven? Zo geef je jouw eethoek een speels karakter. Kies voor dezelfde stoel in verschillende kleuren of materialen voor een subtiele twist, of ga juist voor een mooie mengelmoes van verschillende ontwerpen in dezelfde kleur. Echte durfallen gaan voor volledig mixen en matchen: een kunststof kuipstoel, een ijzeren draadstoel, een leren designstoel, een houten spijlenstoel en een vintage erfstuk van oma om het af te maken. Wissel af tussen open en dichte vormen en laat de hoogtes van de rugleuningen variëren.

 

Kun je wel wat hulp gebruiken?

Geen probleem! Onze ervaren interieurstylisten staan voor je klaar. Samen stellen we tijdens een gratis en vrijblijvend interieuradvies je ultieme interieur samen waarin je jouw eigen stijl en persoonlijkheid terugziet. Zien we je gauw in de grootste woonwinkel van Nederland?

 

Navigeer naar